[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ogrzewany środek transportu ze CRB
wzmocnionÄ… izolacjÄ… klasy B
Jeżeli środek transportu ma zdejmowane lub niesamodzielne urządzenie cieplne, to odpowiednie rozpoznawcze
oznaczenia literowe powinny być uzupełnione literą "X".
Oprócz powyższych rozpoznawczych oznaczeń literowych pod nimi powinna być podana data upływu terminu
ważności świadectwa wydanego na środek transportu (miesiąc i rok), która podana jest w rubryce 8 dodatku 3 do
niniejszego załącznika.
Wzór:
RNA 5 = miesiąc (maj) upływ terminu ważności
5 - 1974 1974 = rok świadectwa
__________
*) Patrz postanowienie przejściowe w punkcie 5 niniejszego załącznika.
ZAACZNIK Nr 2
WARUNKI DOTYCZCE TEMPERATUR, KTÓRE POWINNY BY PRZESTRZEGANE PRZY
PRZEWOZIE ZAMRO%7Å‚ONYCH I GABOKO ZAMRO%7Å‚ONYCH ARTYKUAÓW %7Å‚YWNOZCIOWYCH
Najwyższa temperatura w dowolnym miejscu ładunku w czasie załadunku, przewozu i wyładunku nie powinna
przekraczać wielkości niżej podanych dla każdego artykułu. Jeżeli jednak niektóre operacje techniczne, jak np.
rozmrażanie parownika środka transportu - chłodni powodują na krótki okres ograniczone podwyższenie
temperatury w jakiejkolwiek części Å‚adunku, dopuszcza siÄ™ wzrost o 3°C temperatur podanych niżej dla
odpowiednich artykułów żywnościowych.
Zamrożone lub gÅ‚Ä™boko zamrożone Å›mietana i koncentraty soków owocowych -20°C
Zamrożone i gÅ‚Ä™boko zamrożone ryby -18°C
Dowolne inne gÅ‚Ä™boko zamrożone artykuÅ‚y żywnoÅ›ciowe -18°C
Zamrożone masÅ‚o oraz inne tÅ‚uszcze -14°C
Zamrożone podroby, żółtka jaj, drób i dziczyzna -12°C
Zamrożone miÄ™so -10°C
Dowolne inne zamrożone artykuÅ‚y żywnoÅ›ciowe -10°C
ZAACZNIK Nr 3
WARUNKI DOTYCZCE TEMPERATUR, KTÓRE POWINNY BY PRZESTRZEGANE PRZY
PRZEWOZIE NIEKTÓRYCH ARTYKUAÓW %7Å‚YWNOZCIOWYCH, NIE ZNAJDUJCYCH SI W
STANIE ZAMRO%7Å‚ONYM LUB GABOKO ZAMRO%7Å‚ONYM
Podczas przewozu temperatury danych artykułów żywnościowych nie powinny przekraczać podanych niżej
temperatur:
Podroby +3°C3)
MasÅ‚o +6°C
Dziczyzna +4°C
Mleko w cysternie (surowe lub pasteryzowane)
przeznaczone do bezpoÅ›redniego spożycia +4°C3)
Mleko przemysÅ‚owe +6°C3)
Mleczne produkty (jogurty, kefiry, Å›mietana i twaróg) +4°C3)
Ryby1) (powinny być zawsze przewożone w lodzie) +2°C
Gotowe produkty miÄ™sne2) +6°C
MiÄ™so (z wyjÄ…tkiem podrobów) +7°C
Drób i króliki +4°C
____________
1)
Z wyjątkiem ryb wędzonych, solonych, suszonych lub żywych.
2)
Z wyjątkiem produktów w stanie stabilizowanym metodą solenia, wędzenia, suszenia lub sterylizacji.
3)
W zasadzie czas przewozu nie powinien przekraczać 48 godzin.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]