[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Wyrobić dobrze ręcznij lub mikserem.
Blaszki wysmarować grubo masłem (10 dag) i wysypać bułką ta Ciasto wyłożyć do foremek,
zostawiając 3 cm od góry na wyrośnięci^ Piec około 40 minut. Po wyłączeniu piecyka zostawić w nim chlebe
do wystudzenia.
Chlebek ten ma wygląd i konsystencję grahama. Można go jeść ja każdy inny chleb do tłustych mięs,
smażonych jajek lub z masłem i wędliną.
KOKTAJL POMARACCZOWY
B 2g, T 21g, W 3g | 1 : 10,5 : 1,5| 220 kcal
Szklankę słodkiej śmietanki 30-procentowej (25 dag) zmiksowi z 1/2 szklanki niesłodzonego soku
pomarańczowego. Oba składni powinny być mocno oziębione. Do koktajlu włożyć 2 kostki lodu, a i wierzch
położyć plasterek pomarańczy. Dodać słomkę i łyżeczkę.
VIII. TABELE WARTOZCI OD%7Å‚YWCZYCH PRODUKTÓW
SPO%7Å‚YWCZYCH
W zamieszczonych dalej dziewięciu tabelach zestawione są dane liczbowe ilustrujące wartość
odżywczą większości produktów spożywczych mających zastosowanie w naszej, polskiej kuchni.
Cztery pierwsze tabele wymieniają 146 produktów praktycznie bez węglowodanów, począwszy od
tych, które zawierają tylko białko, tzn. są bez tłuszczu, aż do tych, które zawierają tylko tłuszcz, bez
białka.
W tabelach 5-7 zestawione są produkty praktycznie bez tłuszczu, zawierające w przewadze
węglowodany. Znów zestawienia zaczynają się od tych produktów, w których na 1 g białka przypada
węglowodanów najmniej, aż po te, które są czystym węglowodanem, bez białka i bez tłuszczu (cukier,
coca-cola, miód). Wszystkie te produkty są pochodzenia roślinnego, a zawarte w nich białka są mało
wartościowe w żywieniu człowieka. W diecie optymalnej właściwie produktów tych się nie używa, a
jeśli już to w niewielkiej ilości jako dodatek smakowy lub produkt wnoszący do diety węglowodany.
Ostatnia tabela, dziewiąta, ukazuje, jak minimalne ilości węglowodanów znajdują się w
niektórych owocach i warzywach.
Pod tabelami zamieszczone są uwagi objaśniające rolę i przydatność zestawionych w danej
tabeli produktów w żywieniu optymalnym.
Produkty zawierające od 0 do 0,5 g tłuszczu na 1 g białka praktycznie bez węglowodanów
Produkt (100 g) Kcat Białko Tłuszcz B:T
%7Å‚elatyna 343 83,6 0 1 : 0,0
Białko jajka 36 10,8 0 1 :0,0
Dorsz (filety) 69 16,5 0,3 1 :0,0
Dorsz wędzony 56 13,3 0,3 1 :0,0
Sandacz 43 10,4 0,2 1 :0,0
Szczupak 47 11,0 0,3 1 :0,0
FlÄ…dra 29 6,7 0,2 1 :0,0
Krewetki 34 7,2 0,3 1 :0,0
Okoń 50 11,3 0,5 1 :0,0
Ser twarogowy chudy 104 21,2 1,2 1:0,1
ZajÄ…c patroszony 83 18,4 0,9 1 :0,l
Kuropatwa patroszona 92 19,9 1,2 1:0,1
Bażant patroszony 91 18,7 1,6 1 :0,l
Płuca wołowe 77 15,9 1,5 1 :0,l
Szynka z dzika 93 18,4 2,0 1:0,1
Ostrygi surowe 50 10,2 0,9 1:0,1
Konina (średnio) 79 15,1 1,8 1:0,1
Cielęcina (udziec) 92 17,2 2,4 1:0,1
Flaki wołowe 84 16,0 2,2 1:0,1
Kurczak chudy patroszony 75 14,2 2,0 1:0,1
Kaczka dzika patroszona 101 19,1 2,6 1:0,1
Wątroba wołowa 128 19,1 3,1 1 :0,2
Polędwica wędzona wieprz. 133 24,5 3,9 1 :0,2
Polędwica wołowa surowa 112 20,1 3,5 1 :0,2
PstrÄ…g z wody 133 22,3 4,5 1 :0,2
Kura chuda patroszona 77 12,8 2,9 1 :0,2
Produkt (100 g) Kcal Biaiko TÅ‚uszcz B:T
Ozór cielęcy 91 14,7 3,6 1:0,2
Leszcz 61 9,7 2,5 1 :0,2
Kurczak pieczony 189 29,6 7,3 1 :0,2
Perliczka pieczona 210 32,5 8,2 1 :0,2
Indyk pieczony 196 30,2 7,7 1:0,2
Królik duszony » 180 26,6 7,7 1 :0,3
Karp 49 7,7 2,0 1 :0,3
Halibut 89 13,6 3,8 1:0,3
Karmazyn 70 10,6 3,1 1 :0,3
WÄ…troba wieprzowa 124 19,1 4,7 1 :0,3
Wątroba cielęca 132 18,4 4,8 1 :0,3
Serce wieprzowe 110 16,4 4,7 1:0,3
Nerki wieprzowe 108 16,0 4,5 1 : 0,3
Nogi cielęce i wołowe 95 14,6 4,1 1 :0,3
AosoÅ› konserwowy 137 19,7 6,0 1 :0,3
Wołowina (rostbef) 123 17,4 5,9 1:0,3
Cielęcina (średnio) 117 15,2 6,2 1 :0,4
Aosoś wędzony 167 19,6 9,2 1 :0,4
Schab 139 16,8 8,0 1:0,5
Pasztet rybny 192 22,4 11,4 1:0,5
Uwaga
Produkty z tabeli 1 są wysokobiałkowe Są one z reguły pochodzenia zwierzęcego, zawierają więc białko wartościowe. W żywieniu
optymalnym mają duże zastosowanie, ale należy spożywać je w ograniczonej ilości i z dużą ilością tłuszczu, tak by na lg tych
produktów zjadać 2,5 3,5 g tłuszczów, najlepiej zwierzęcych
Tabela 2
Produkty zawierające od 0,5 do 1,5 g tłuszczu na 1 g białka
praktycznie bez węglowodanów
Produkt (100 g) Kcal Białko Tłuszcz B:T
Ser biały tłusty 168 17,9 9,2 1:0,5
Cielęcina (łopatka) 129 14,9 7,7 1 : 0,5
Flaki po warszawsku 115 12,2 6,6 1:0,5
Kiełbasa szynkowa wieprzowa 154 17,2 9,5 1 : 0,5
Kurczak tłusty patroszony 122 12,7 7,9 1 :0,6
Makrela 112 11,7 7,2 1 :0,6
Troć 108 11,2 7,0 1 : 0,6
Zledz 87 8,8 5,8 1 :0,6
Szprot bałtycki 78 7,9 5,2 1 : 0,7
Pikling 136 13,7 9,0 1:0,7
Ser edamski 282 25,8 17,9 1 :0,7
AosoÅ› 129 12,7 8,7 1 : 0,7
Mózg cielęcy 99 9,4 6,8 1 :0,7
98 9,2 6,8 1 : 0,7
Sum
Makrela wędzona, 153 14,2 10,7 1 :0,8
Gęś pieczona 323 28,0 22,4 1 :0,8
Jajka kurze 140 11,4 10,2 1 :0,9
Jajka w proszku 575 46,8 42,0 1 :0,9
Nogi wieprzowe 168 14,0 12,4 1 :0,9
Zledz w pomidorach 170 13,7 12,8 1 :0,9
Pemikan (suszone mięso) 590 45,1 43,5 1 : 1,0
Szprot wędzony 144 11,5 10,9 1:1,0
Bryndza 282 21,8 20,8 1:1,0
Ser topiony tłusty 238 18,4 17,5 1 : 1,0
Ser tylżycki tłusty 318 24,0 23,9 1 : 1,0
Baranina (udziec) 196 22,8 23,6 1:1,0
Tabela 2
Produkt (100 g) Kcal Białko Tłuszcz B:T
Kaczka pieczona 313 22,8 23,6 1 : 1,0
Ozór wołowy 176 13,0 13,8 1 : 1,0
Ser cheddar 382 27,1 29,3 1 : 1,1
Ser podlaski tłusty 364 25,0 28,0 1:1,1
Golonka 194 13,7 15,5 1:1,1
Sardynki w oleju 302 20,6 24,4 1 : 1,2
Szynka surowa 214 14,4 17,4 1:1,2
Kiełbasa krakowska 224 15,0 18,2 1 : 1,2
Ser pleśniowy rokpol 354 22,6 29,3 1:1,3
Bałtyk w oleju (konserwa) 237 14,4 19,9 1:1,4
Aopatka wieprzowa 228 14,1 19,2 1 : 1,4
Węgorz wędzony 231 13,7 19,3 1:1,4
Karkówka wieprzowa ' 221 13,2 18,7 1:1,4
Makrela w oleju 260 15,5 22,2 1:1,4
Kiełbasa myśliwska 395 23,3 33,5 1:1,4
Szynka gotowana 389 23,0 33,0 1 : 1,4
Mortadeia 220 13,0 18,7 1:1,4
Konserwa turystyczna 276 15,9 23,6 1:1,5
Zledz w oleju (konserwa) 344 19,7 29,4 1:1,5
Zledz w sosie własnym (kons. 214 12,2 18,3 1:1,5
Uwaga
W produktach zestawionych w powyższej tabeli oprócz białka znajdują się pewne ilości tłuszczu, ale zbyt
małe, by zrównoważyć optymalnie zawartość białka. Mają duże zastosowanie w żywieniu optymalnym, lecz
muszą być łączone z tłuszczem " w proporcji około 2 2,5 g tłuszczu na 1 g tych produktów.
Tabela 3
Produkty zawierające od 1,5 do 3 g tłuszczu na 1 g białka
praktycznie bez węglowodanów
Produkt (100 g) Kcal Biaiko TÅ‚uszcz B:T
Salceson podrobowy 278 15,3 24,1 1 : 1,6
Baranina (średnio) 231 12,5 20,1 1 : 1,6
Wołowina (szponder) 184 10,0 16,0 1 : 1,6
Kiełbasa żywiecka 333 18,0 29,0 1 : 1,6
Konserwa wieprzowa 286 15,5 24,9 1:1,7
Szproty smażone 444 22,3 37,9 1:1,7
WÄ…trobianka 307 15,3 27,3 1:1,8
Kiełbasa zwyczajna 258 13,0 23,0 1:1,8
[ Pobierz całość w formacie PDF ]